Faydalı Bilgiler

2021 GSS Prim Borcu Yapılandırması Nasıl Yapılır?

GSS kullanarak sağlık hizmetlerinden faydalanan vatandaşlar için GSS prim borcu büyük bir önem taşıyor. Bu noktada GSS prim borçlarının yapılandırılması ile ilgili yüz güldürücü bir haber geldi.

Söz konusu yeni düzenleme sayesinde vatandaşların faiz borçları siliniyor.

Peki GSS Nedir ?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60. Maddesi düzenlenerek 1 Ocak 2012 tarihinde, genel sağlık sigortası zorunlu hale getirilmiş ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her vatandaş sigorta kapsamına dahil edilmiştir. Sigorta kapsamında Türkiye’de ikamet eden ve sigortası, emekliliği, sosyal yardım güvencesi olmayan, 18 yaşını geçmiş ve aile üzerinden yardım kapsamından çıkmış her birey GSS (Genel Sağlık Sigortası) kapsamında yeni sisteme geçmektedir.

Bu sisteme dahil olan bireylerin ilk ayın sonunda GSS (Genel Sağlık Sigortası) primleri başlatılmış olmaktadır. Bununla birlikte sağlık hizmetlerinden hiç faydalanmamış olan bireyler de GSS (Genel Sağlık Sigortası) prim borcunu ödemekle yükümlüdür. İsteğe bağlı iptal edilemeyen GSS (Genel Sağlık Sigortası) borcu her ay sisteme otomatik olarak yansımaktadır.

Gss prim borcu ödenmediği durumlarda ise ikinci borç tutarı sisteme yansıtıldığında GSS prim borcunuza faiz işletilmeye başlanmaktadır. Ödenmeyen her GSS prim borcu faizi ile beraber birikmeye devam etmektedir. Toplamda 60 gün GSS prim borcunu ödemeyen kişiler ise sunulan sağlık hizmetlerinden yararlanamazlar.

Herhangi bir sigortaya sahip olmayan bireylerin işe başladığı andan itibaren artık GSS borcunu işvereni ödemeye başlamaktadır.

GSS (Genel Sağlık Sigortası) Prim Borcu Nasıl ve Nereden Sorgulanır?

Gss prim borçlarını öğrenmek isteyen vatandaşların SKK binasına gidip sıra beklemesine gerek kalmamaktadır. E-devlet sistemi üzerinden e-devlet şifresinin girilmesi ile GSS prim borcu sorgulaması gerçekleştirilebilmektedir. E – devlet sistemine giriş yaptıktan sonra çıkan arama motoruna “GSS Prim borcu Sorgulama” yazarak GSS prim borçları ile ilgili tüm dokümanlara ulaşılabilmektedir.

GSS (Genel Sağlık Sigortası) Prim Borcu Nasıl Hesaplanır?

GSS primleri ile ilgili birikmiş borçlarının son durumunu merak eden vatandaşlar, Yİ-ÜFE üzerinden borçlarının kalanını rahatlıkla hesaplayabilmektedirler. Yİ-ÜFE sistemi, geriye dönük borcu olan vatandaşlar için kesin sonuç sağlamaktadır.

GSS (Genel Sağlık Sigortası) Prim Borcu Ne Zaman Başlar?

GSS primi ödemesinin başlama tarihi, aileleri üzerinden yardım gören 18 yaş altı bakıma muhtaç durumda olan bireylerin yetişkin olması halinde aile destekli sosyal güvenceleri son bulmaktadır. Kişilerin GSS prim borçları lise öğrencilerinin 20, üniversite öğrencilerinin 25 yaşına girmelerinin ve herhangi bir iş sahibi olmamaları durumunda birinci aydan itibaren başlamaktadır.

Bireylerin işe girmeleriyle birlikte Gss borçları işveren tarafından ödenmeye başlanmaktadır. Eğer bireylerin henüz çalışmıyorsa GSS primlerini her ay ödemekle yükümlü hale gelmektedir.

Çalışan vatandaşların işten ayrılmaları durumunda sigortalarının son bulmasından 10 gün sonra sigorta kapsamındaki hizmetlerden yararlanmaları son bulacaktır. Bu 10 günlük zaman dilimi içerisinde sigortası son bulan kişi ve onun bakmakla yükümlü olduğu kişiler 10 gün daha sigorta hizmetlerinden faydalanabilmektedir. Bu 10 günlük süre bir yıl içerisinde 90 gün ve üzeri GSS prim borcunu ödememiş kişiler için geçerli olmaktadır.

GSS prim borç yapılandırmasını 90 gün ödemiş olan vatandaşlar ise 100 gün daha sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir. Bu nedenle GSS prim borcunu düzenli ödemek ileride yaşanacak olan sigortasızlık durumunda daha uzun süreli hizmet sağlamaktadır.

GSS (Genel Sağlık Sigortası) Prim Borcu Ne Kadar?

Asgari ücretin 2021 yılı içerisinde zamlanması ile birlikte GSS prim borçları da yükselmiştir. 2020 yılı GSS prim borcu 88,29 TL iken 2021 yılı yeni zamları ile 107,32 TL ‘ye yükselmiştir. GSS prim tutarı kişinin brüt asgari ücretinin üçte birinin üzerinde olması halinde prim ücreti asgari ücretin %3’ü olarak değerlendirilmektedir.

GSS (Genel Sağlık Sigortası) Prim Borcu Nasıl Ödenir?

Kalan GSS Prim borcunu Yİ-ÜFE üzerinden peşin olarak ödeyecek olan vatandaşların borcunun %90 ‘ı silinmektedir. Gss prim borcunu 2 taksit şeklinde ödemek isteyen vatandaşların ise prim borçlarının %50’si silinmektedir.

GSS (Genel Sağlık Sigortası) Prim Borcu Nereye Ödenmektedir?

Vatandaşlar , SGK Kart ile prim ödeme istemi üzerinden prim borçlarını ödeyebilmektedirler. Kredi kartı vasıtasıyla ödeme yapmak isteyen vatandaşlar için ise devletin anlaşmalı olduğu bankalar mevcuttur.

Gss prim borcunuzu e-devlet üzerinden sorguladıktan sonra sorgulanan bu borçların ödenebileceği bankaların listesi şu şekildedir:

  • ING Bank,
  • İş Bankası,
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası,
  • Odeabank,
  • Şekerbank,
  • Türk Ekonomi Bankası,
  • Yapı ve Kredi Bankası,
  • Burgan Bank,
  • Akbank,
  • Alternatif Bank,
  • Albaraka Türk Katılım Bankası,
  • Aktifbank,
  • Anadolu Bank,
  • Citibank,
  • Denizbank,
  • Finansbank,
  • Fibabanka,
  • HSBC Bank,
  • Halk Bankası,
  • ICBC Turkey Bank,
  • Ziraat Bankası

gibi bankalardan GSS prim tutarı ödeme işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.

Bununla beraber bu bankaların mevcut müşterisi olan vatandaşlar bankaların ATM’lerinden , internet sitelerinden ya da mobil bankacılık uygulamaları üzerinden kredi çekmek zorunda kalmadan GSS prim borçlarını ödeyebilmektedir.

Kredi kartı ile GSS ödemesi yapmak için öncelikle e-devlet şifresinin oluşturulmuş olması gerekmektedir. SGK kart ile prim ödeme sayfasına giriş sağladıktan sonra TC kimlik numarası ile ile e-devlet şifresi girilerek ödeme ekranına yönlendirme sağlanmaktadır.

Karşınıza Sorgu Türü bölümü geldiğinde buradan DİĞER Tahsilatlar ve Sorgu Türü kısmı seçildiğinde ekrana GSS Prim menüsü gelecektir.

Çıkan ekrana kart bilgileri hatasız ve eksiksiz olarak girildiğinde GSS prim borç ödemesi sağlanabilmektedir. Vatandaşlar yalnızca kendilerine ait GSS prim borçlarını ödeyebilmektedirler.

Buradan kart bilgilerinizi eksiksiz girerek GSS prim borcunuzu ödeyebilirsiniz. Kişiler yalnızca kendi borçlarını ödeyebilirler, bir başkasına ait GSS prim borcu ödenememektedir. Kart sahibi sadece kendine ait prim borcunu kendi kredi kartı ile ödeyebilmektedir.

Gss prim borçlarını ATM ile ödemek isteyen vatandaşlar ise yukarıda listelenen bankalardan herhangi birini seçerek ödeme yapabilmektedirler. Bu şekilde ödeme yapmak isteyen vatandaşlar şu adımları izlemelidir:

SGK Ödemeleri seçeneğini seçilmeli ardından ekrana çıkacak olan GSS Prim Borcu Ödemeleri menüsünden kimlik numarası girilerek ödeme işlemi gerçekleştirilebilir.

PTT vasıtası ile GSS prim borcunu ödemek isteyen vatandaşlar yine ATM ödemelerinde olduğu gibi bir PTT ATM’sine giderek aynı şekilde ödemelerini gerçekleştirebilmektedir.

GSS Prim Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Geciken Gss prim borcu için öncelikle devlet tarafından uyarı yapılmaktadır. Bunun ardından borçlar ödenmediği takdirde SGK tarafından haciz ve icra işlemi başlatılabilmektedir. Bu sürecin ardından vatandaş halen borçlarını ödemezse ortaya çıkacak olan dava sürecinin avukat masrafları da borçlu kişiden talep edilebilmektedir.

Borcunu ödemeyen kişinin yararlandığı sağlık hizmetlerine de sınırlamalar getirilmektedir. Borcunu tümünü ödeyen vatandaş yeniden sağlık hizmetlerinden faydalanmaya başlayabilmektedir. Borcun tamamının ödenmemesi durumunda kişi sağlık hizmetlerinden yararlanamamaktadır.
GSS Prim Borcu Nasıl Silinir?
Daha önceki dönemlerde gelir testi yaptırmış ve aile için kişi başına düşen miktar asgari ücretin üçte birinden yüksek çıkmışsa kişilerin maddi durumlarının bozulması halinde teste tekrar başvuruda bulunulabilmektedir. Gelir testi sonucu aile içinde kişi başına düşen gelir üçte birden daha az çıkması halinde sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanma hakkına sahip olmaktadırlar. Bu durumda yeni bir borç tekrar çıkmamakta ve kişinin borcu sıfırlanmaktadır.

GSS Prim Borcu Nasıl Yapılandırılır?

GSS prim borcu birikmiş olan pek çok vatandaş borçlarını ödemek için yeni bir düzenlemenin gelmesini beklemekteydi.
17 Kasım tarihinde yapılan açıklamada geriye dönük borçlar için ödeme kolaylığı gelmişti. Vatandaşlar kalan borçlarını diledikleri banka üzerinden ödeme işlemine başlayabilmektedirler.

GSS Prim Borcu Nasıl Taksitlendirilir?

Gss prim borçlarını tek seferde ödeme imkanı olmayan vatandaşlar için taksitli ödeme seçenekleri de bulunmaktadır. Şu anda hali hazırda taksitli ödemeye dayalı bir kanun yer almamaktadır. Belirlenen şartlara uygun olması halinde kişiler 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48. maddesine göre söz konusu borcunu taksitlendirebilir ve tescil edebilmektedirler.

Taksitli ödeme hakkına sahip olan kişiler 6, 9, 12 ve 18 ay olmak üzere taksit imkânlarından yararlanabilmektedirler.Taksitlerin ödemesi ise 2 ayda bir olmaktadır. Taksitlendirme en fazla 18 ay olabilmektedir.

Taksit seçenekleri ve bilgilendirmeler ise şu şekildedir:

6 eşit taksite bölmek isteyenler için 1,045;
9 eşit taksite bölmek isteyenler için 1,083;
12 eşit taksite bölmek isteyenler için 1,105;
18 eşit taksite bölmek isteyenler için 1,15 olarak taksitlere göre katsayıları belirlenmiştir.

Borçlar iki ayda bir ödeneceği için taksitler de iki katı sonra bitmektedir. Örnek olarak 18 ay taksit seçeneğini seçen kişinin taksiti 36 ay sonra bitecektir.

Ayrıca 2018 yılında uygulanan yapılandırma kanununa müracaat etmiş ve taksit ödemesi bitmemiş olan vatandaşlar da geriye kalan taksit tutarlarını yapılandırabilme hakkına sahip olabilmektedirler.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Haberler

To Top