Faydalı Bilgiler

Engelliler İçin Ev Kredisi Nasıl Alınır? 2021 Haziran Faiz Oranı nedir?

2021 senesinde engelli ev kredisinin faiz oranları bankalara göre farklılık göstermektedir. %0,5 ile %1.5 arasında değişen faiz oranları ile engelliler için ev kredisi verilme imkanları sağlanmaktadır. Devlet bankaları ile özel bankalar arasında da faiz ve kredi imkânları açısından farklılık bulunmaktadır. Engelli ev kredisi alma şartları engellilik durumunun türüne ve gidişatına göre de farklılık göstermektedir.

Tüm engel grupları için kredinin verilmesi söz konusu değildir. Kendi kararlarını alamayan, ağır zekasal engel gruplarına tabi olan bireyler bu kredi imkanlarından yararlanamamaktadır. Kredi müracaatında bulunan yurttaş için lüzumlu koşulların sağlanması durumu göz önünde bulundurulur. Bu sebeple koşulları sağlamayan şahısların ev kredisi alması mümkün olmayacaktır.

Engelli Ev Kredisini Hangi Bankalar Vermektedir?

Engelli Ev Kredisi İmkânı sağlayan bankaların listesi şu şekildedir.

  • Garanti Bankası
  • Halk Bankası
  • Denizbank
  • Türkiye Ekonomi Bankası
  • Albaraka Türk Bankası
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası
  • Akbank
  • Ziraat Bankası
  • Türkiye Finans Katılım Bankası
  • Vakıfbank
  • Türkiye İş Bankası
  • Yapı ve Kredi Bankası
  • QNB Finansbank

Bu bankalardan engelli ev kredisi alınması mümkündür; ancak her banka kendine özgü şartlar belirlemekle beraber istenen evraklar da bankadan bankaya farklılık gösterebilmektedir.

Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Ziraat Bankası ve Vakıfbank, vatandaşlara 0 faiz kredi olanağı sunmaktadır. Ancak klasik engelli ev kredisi ile faizsiz engelli ev kredisi arasında, müracaat koşulları bakımından da farklılıklar bulunmaktadır.

Aynı zamanda bahsi geçen her bankanın kendine ait işleyiş biçimlerine sahip olması sebebi ile ev kredisinin limiti ve kredinin verilme biçimi de farklılık göstermektedir.

Engelli ev kredisinden faydalanmak isteyen vatandaşların ilgili bankalar ile daha önceden iletişime geçerek başvuru öncesinde ne yapılması gerektiğine dair bilgi almalarında fayda var.

PTT (Posta Ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü )Engelli Ev Kredisi Nasıl Alınır?

PTT(Posta Ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü ) aracılığıyla engelli ev kredisi almak için dolaysız olarak Posta Ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü’ne müracaat yapmak yerine Posta Ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü ile uyuşmalı bankalara müracaat edilmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda PTT( Posta Ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü) kapsamında ev kredisi kullanmak için müracaat yapılabilecek bankaların listesi şu şekildedir:

  • TEB Bankası
  • Denizbank
  • Faal Bank
  • BurganBank

Bu bankalara yapılacak müracaatlarda kredi notu PTT tarafından değerlendirmeye alınmaktadır. Bu sebeple sicil durumu ve parasal kazanç, iki kez kontrolden geçirilmiş olmaktadır. Bankanın kontrolünden geçen kredi müracaatları, PTT’ye devredilmekte ve bu şekilde PTT üzerinden vatandaşlara kredi imkanı sağlanmaktadır.

Engelli Ev Kredisine Başvuru Yapmak için Neler Yapılmalıdır?

Engelli ev kredisinin müracaat adımları şu biçimde sıralanabilir:

  • Şahısların müracaat sırasında engel durumunu açık bir biçimde beyan eden sağlık heyeti raporunu yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.
  • Sağlık heyeti raporunun sağlık kurumundan alınmış olması son derece önem taşımaktadır.
  • Tam teşekküllü sağlık kurumundan alınmayan sağlık raporları geçersiz sayılmaktadır.
  • Şahısların müracaat sırasında engelli maaşı alıyor olması gerekmektedir. Sağlık heyeti raporu olup, engelli ücreti almayan yurttaşlar bu krediden faydalanamamaktadır.
  • Şahısların kullanacakları kredi için engelli maaşının güvence oluşturması gerekmektedir.
  • Yaş sınırına uygun olan vatandaşlar engelli kredisinden faydalanabilmektedir.
  • Müracaat, yalnızca 18 yaşını doldurmuş olan şahıslar tarafından yapılabilmektedir.
  • Aynı zamanda başvuru yapacak olan şahsın 80 yaşın altında olması da başvuru koşulları arasında yer almaktadır. Aksi halde engelli ev kredisi almak mümkün olmamaktadır.
  • Bankaların kara listesinde yer alan şahısların bu kredi imkânından faydalanması maalesef mümkün olmamaktadır.
  • Engelli konut kredisinden yararlanmak isteyen vatandaşların kredi notunun krediyi almaya uygun olması gerekmektedir.
  • Bir dönem engelli maaşı alıp, engelli maaşı kesilen şahısların da bu kredi olanağından yararlanması mümkün olmamaktadır
  • Krediye müracaat yapıldığı sırada engelli maaşı alınıyor olması şartı aranmaktadır.
  • Engelli maaşı üzerinde haciz bulunan vatandaşlar da bu kredi imkânından yararlanamamaktadır.

Engelli Ev Kredisi Almak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Engelli ev kredisinden yararlanmak isteyen kişilerden istenen evrak listesi şu şekildedir:

  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Engelli maaşı haricinde kazancı gösteren kazanç belgesi (maaş bordrosu)
  • Engelli fert çalışıyorsa kazanç belgesi (maaş bordrosu)
  • Gelir idaresinden engelli maaşının alındığını gösteren belge
  • Müracaat yapılan bankanın kendi isteyeceği, fatura gibi ek belgeler ve bireye özel belgeler

Engelli ev kredisi için istenen temel evraklar bunlar olmakla beraber istenen evraklar bankadan bankaya farklılık gösterebilmektedir. Bazı bankalar gerekli gördüğü hallerde daha fazla evrak talebinde de bulunabilmektedir. Bu nedenle başvuru yapılacak olan bankayla önceden irtibata geçilmesi daha yerinde bir davranış olacaktır.

Bankaların kendilerini güvence altına alabilmek adına kefil isteme hakları da bulunmaktadır.

Engelli ev kredisini kullanmak isteyen şahsın adına ipotek ya da teminat altına alınabilecek taşınmazlar (mülkler) varsa bunlara ait belgeler de şahıstan istenmektedir.

Mesela Ziraat Bankası, engelli ev kredisine müracaat eden şahısların, en az 2 faturalarını kartlarını kullanarak otomatik ödeme talimatı şartını koşmaktadır.

Engelli Ev Kredisi Alabilecek Engel Grupları Şu Şekilde sıralanmaktadır:

Engelli ev kredisinden faydalanacak şahıslar zekasal olarak mesele yaşamayan, yalnızca vücutsal rahatsızlığı bulunan bireylerdir. Bu sebeple zekasal gerilik ve otizm gibi ifade zorluğuna yol açan, kendi isteklerini dile getiremeyen şahısların müracaatları ya da bu şahısların vasilerinin müracaatları kabul edilmemektedir.

Serebral Palsi, felç ve sara gibi rahatsızlıklarda bu krediye müracaat etmek mümkündür. Fiziksel rahatsızlıklar Engelli ev kredisini kullanmak için sorun yaratmamaktadır; ancak fiziksel rahatsızlıkların neden olduğu psikolojik rahatsızlıklar raporlandığı takdirde bu durum kredi kullanımını olumsuz yönde etkileyebilmektedir

Şizofreni, ağır obsesif kompulsif bozukluk gibi psikolojik rahatsızlıklar, bu kredinin alınmasına engel teşkil etmektedir. Eğer bu rahatsızlıklar rapor ile belgelendiyse bankalar bunu mutlaka dikkate alacaktır.

Ziraat Bankası’ndan Engelli Ev Kredisi Almak

Ziraat Bankası kullanılarak engelli ev kredisi fırsatından faydalanmak için %1,39 faiz ödenmesi gerekmektedir. Banka, ilk kurulan bankalarımız arasında yer aldığından ve kooperatif usulüyle çalıştığından, öbür bankalara mukayeseyle daha düşük faiz oranlarına sahiptir.

Aynı zamanda uygun koşullar sağlandığı takdirde bankanın faizsiz kredi verme imkânı da bulunmaktadır. Engelli konut kredisi için en fazla 60 aylık vade süresi bulunmaktadır. Bu banka engelli ev kredisi alma koşullarına ilave olarak “internet bankacılığının aktif olarak kullanılıyor ve en az 2 adet faturanın da banka vasıtası ile otomatik ödeniyor ” olması şartı aramaktadır.

Bu bankada internet bankacılığının aktif olarak kullanılıyor olabilmesi için aynı zamanda bu bankada hesap açtırmış olmanız gerekmektedir.

Engelli Ev (Konut)Kredisi İçin Halk Bankasına Müracaat Etmek

Halk Bankası aracılığıyla engelli ev kredisi almak için koşul, internet bankacılığı yerine şubelerin kullanılmasıdır.

Müracaat Edecek şahısların direkt olarak şubeye gitmesi gerekmektedir. Bankada daha evvel hesap bulundurma ve bankadan işlem yapma koşulu yoktur.

Bankanın faiz oranı %1,38 olarak tanımlanmıştır

Vade, en fazla 60 ay olabilmektedir. Bu mevzuda banka, müracaat eden şahsın yaşını da dikkate almaktadır. Bankanın belirtilen genel şartları dışında özel bir koşulu bulunmamaktadır.

Vakıfbank Aracılığıyla Engelli Ev (Konut) Kredisi Almak

Vakıfbank kullanarak engelli ev (konut) kredisine müracaat etmek için bankanın hizmetlerini kullanıyor olmak gerekmektedir.

Bankanın engelli sağlık heyeti raporu dışındaki ilk koşulu, engelli maaşının Vakıfbank aracılığıyla alınıyor olmasıdır. Bir süredir engelli maaşlarını bu banka üzerinden alan vatandaşların banka nezlinde kredi puanı yükselmektedir.

Bankanın faiz oranı, %1,34 olarak tanımlanmıştır. Kredi için aylık yapılacak ödemeler engelli maaşının en fazla yarısı olacak şekilde düzenlenmektedir.

Bankaların Klasik Ev Kredi Faiz Oranları ise şu şekildedir:

BankaKredi MeblağıVadeFaiz Oranı
Yapı Kredi Bankası250.000 TL120 Ay%1,50
QNB Finansbank250.000 TL120 Ay%1,74
Garanti Bankası250.000 TL120 Ay%1,42
Denizbank250.000 TL120 Ay%1,68
Türkiye Ekonomi Bankası250.000 TL120 Ay%1,79
Albaraka Türk Katılım Bankası250.000 TL120 Ay%1,61
Kuveyt Türk Katılım Bankası250.000 TL120 Ay%1,54
Türkiye Finans Katılım Bankası250.000 TL120 Ay%1,48
Türkiye İş Bankası250.000 TL120 Ay%1,45
Ziraat Bankası250.000 TL120 Ay%1,39
Halk Bankası250.000 TL120 Ay%1,38
Vakıfbank250.000 TL120 Ay%1,32
Akbank250.000 TL120 Ay%1,39
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Haberler

To Top