Covid 19

Covid-19 Aşılamasında son durum nedir?

Küresel çapta Covid- 19 Aşısı Kaç Kişiye Yapıldı? Aşılamada Son Durum Ne?

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınından bir an önce kurtulmak ve normal yaşantıya geri dönmek adına atılan en önemli adımlardan biri olan Covid-19 aşılama çalışmaları tüm dünyada hız kesmeden devam ediyor, aşılama istatistiklerine bakıldığında ise ülkeler arasındaki farklılık göze çarpıyor.

Aşılamanın hız kazanmasını isteyen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),eylül ayına kadar bütün ülkelerin kendi nüfuslarının en az %10’unun aşılanması gerektiğini ifade etti ve bu konuda çağrı yaptı.

Türkiye’de 4 Haziran 2021 tarihi itibari ile toplam yapılan aşı sayısı 30.022.995; birinci doz uygulanan kişi sayısı 17.152.005; kinci doz uygulanan kişi sayısı ise 12.870.990.

Ülkemiz rakamsal olarak Amerika, Çin, Hindistan ,İngiltere ,Brezilya, Almanya, Fransa ve İtalya‘dan sonra en çok aşı yapan ülkelerden birisi.

Çin’de yaklaşık olarak 500 milyon kişiye korona virüs aşısı yapılırken nüfusu en fazla ülkeler arasında olan Endonezya’da ise yapılan aşı çalışmaları diğer ülkelere oranla biraz daha yavaş ilerliyor.

Tüm dünyaya bakıldığında ise İngiltere ,İsrail ,Macaristan ,Moğolistan, Amerika Birleşik Devletleri ,Şili, Kanada ve Bahreyn gibi nüfusu milyonlar ile ifade edilen ülkeler; halkının %50‘sinden fazlasına aşı uygulaması yaparak bu noktada büyük bir başarıya imza atmış oldu.

Avrupa’da ise Aşı çalışmaları hız kazandı.

Avrupa’nın koruna virüsten en fazla etkilenen ülkelerinden biri olan İngiltere’de aşılananların oranı %60’ı geçti ve bu hamle ile İngiltere, Avrupa Birliği üyesi olan ülkelere büyük fark atmış oldu.

Bununla beraber geçtiğimiz aylarda aşılamada sıralamaya giremeyen Fransa, Almanya ,Polonya ,İspanya, Macaristan ve İtalya’nın bu konuda yükselişe geçtiği göze çarpıyor ismini saydığımız bu ülkelerde şu anda nüfusun %30 undan fazlasına ilk doz aşı uygulanmış durumda.

Aşıların ilk kısmı ülkelerin nüfuslarına orantılı olarak 26 Aralık 2020 tarihinden itibaren dağıtılmaya başlandı fakat daha sonra aşı tedariğinde anlaşmanın gerisinde kalındığı görüldü.

Türkiye’de aşılama ile ilgili olan güncel uygulama tablosunu aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak görebilirsiniz: https://covid19asi.saglik.gov.tr/

Peki en çok aşılama yapan ülkeler hangi aşıları kullanıyor?

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Haberler

To Top