Haberler

Doğum sonrası para yardımı nasıl alınır?

Doğum sonrası para yardımı nasıl alınır? Doğum sonrası para yardımı ne kadar?

Türkiye’de doğum yapacak olan ve Türk vatandaşı olan anne adaylarına devlet tarafından maddi destek sağlanmaktadır. Bu desteklerden biri de doğum parasıdır. Devlet tarafından verilen doğum parasından yararlanmak isteyen anne adaylarının ise bunun için başvuru yapması gerekmektedir.

Doğum parası desteğinden yararlanmak isteyen anne adaylarının 4A ve 4C sigortalı bir işte çalışmaları gerekmektedir. 4857 sayılı İş Kanunu hamile, doğum yapan ya da evlat edinen kadın işçilerin haklarını ayrıntılı olarak düzenlemiş ve kadın işçinin doğum izinleri yasa ile güvence altına alınmış durumdadır. Bu yasaya göre “Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmamaları esas. “

Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye, iki hafta süre ekleniyor. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi, isterse, doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Böyle bir durumda ise kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrasındaki izin süresine ekleniyor.

Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılıyor.

Raporlu olunan süreler için işyeri, çalışan kadına ödeme yapmıyor ancak çalışılmayan bu dönemdeki ücretin üçte ikisi SGK tarafından çalışan kadına “doğum parası” ya da “analık geçici iş göremezliği” adı altında ödeniyor.Fakat çalışılan işyeri, kendi inisiyatifinde, bu izinli olunan sürede anneye ödeme yapmaya devam edebilir. Bu durumda izin sonunda iş yeriniz SGK’den almış olduğunuz doğum parasını sizden isteme hakkına da sahiptir. Bazı iş yerleri bunu da istemeyebilmektedir.

Anne adayı izne ayrılma hakkını ne zaman kazanır?

Hamileliğin 32. haftasına gelindiğinde çalışan anne adayı izne ayrılma hakkını elde etmiş olur. 32. haftasında izne ayrılmak isterse hekimi tarafından kendisine verilecek Doğum İzin Belgesiyle (Bu belge de Rapor başlığı altındadır) izne ayrılabilir. Anne adayının aldığı bu belgede Gebelik Haftası ve beklenen tahmini doğum tarihi belirtilir. Ancak kadın çalışan doğum tarihinden 3 hafta öncesine (37+0.gün) kadar çalışmak istiyorsa ve doktoru da bunu uygun görüyorsa, 32. haftasındayken “Doğum Öncesi Çalışabilir Raporu”, 37 haftayı doldurduğunda da ‘’İş Göremezlik Raporu” alınması gerekiyor.

Eğer Çoğul gebelik yaşanıyorsa 30. haftada izne çıkılabilir ya da doktorla mutabık kalınırsa, 37. haftaya kadar beklenerek aradaki yedi haftalık süre doğum sonrasına da eklenebilir.

Emzirme ödeneği (Süt Parası)

Çalışan ve doğum yapan bir kadının haklarından biri de emzirme (süt parası) ödeneğidir.

Medeni Kanuna göre evli olmak şartıyla sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması nedeniyle sigortalı olan erkeğe verilen ödenektir. Emzirme ödeneği bu yıl için 232 TL olarak belirlenmiştir. Emzirme parası için ayrıca bir başvuru yapmaya gerek kalmadan doğum parasına ek olarak alınabiliyor.

Doğum Yardımı

Kanunda bir de çalışsın veya çalışmasın tüm ailelere verilen “Doğum yardımı” bulunuyor. Doğum yardımı tutarları ise şu şekilde:

İlk çocuk için: 300 lira
İkinci çocuk için: 400 lira
Üçüncü ve sonraki çocuklar için de : 600 lira

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Haberler

To Top