Ekonomi

Ekonomik Güven Endeksi Yılın En Düşük Seviyesine Geriledi

Ekonomik güven endeksi ülkedeki üretici ve tüketicilerin ekonominin genel durumuna ilişkin beklentilerini ölçmektedir. Bu güven endeksi nisan ayında 93,9 seviyesinde iken iken mayıs ayında ise %1,3 oranında azalarak 92,6 değerine geriledi. Ekonomik güven endeksindeki düşüş tüketici imalat sanayi hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.

Geçtiğimiz mart ayında ekonomik güven endeksi 98,90 seviyesine çıkarak zirveyi görmüştü Nisan ayında ise bu oran %5,1 oranında azalarak 93,9 değerine geriledi.

Sektörel bazda inceleme yapıldığında güven endeksi sadece inşaat sektöründe artış gösterirken en fazla düşüş perakende ve hizmet sektöründe meydana geldi.

Ekonominin genel durumuna ait beklentilerde döviz kuru ve enflasyondaki değişim en önemli algı oluşturuyor. Son dönemlerde sürekli yükselen enflasyona ek olarak mart ayında Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınması ile %10’a çıkan ve bugün de rekor kıran döviz kuru ekonomik görünüme dair olumlu algıyı giderek düşürüyor.

TÜİK’in bugün açıkladığı rapora göre; tüketici güven endeksi bir önceki aya göre Mayıs ayında %3,6 oranında azalarak 77,3 değerini, reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre %0,3 oranında azalarak 107,1 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %1,1 oranında azalarak 102,2 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %2,1 oranında azalarak 100,9 değerini aldı. İnşaat sektörü güven endeksi %3,0 oranında artarak 79,6 değerini aldı.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Haberler

To Top