Faydalı Bilgiler

2021 Hurda Teşviği! 2021 Hurda Araç ÖTV İndirimi Ne Kadar ?

2021 senesine ait hurda vasıta indirimi 15 bin TL olarak kabul edilmiştir. Son torba yasa tasarısının meclise gelmesi ile birlikte hurda vasıta alımlarında uygulanan ÖTV tutarını 15 bin TL olarak öngören indirimi içeren kanun tasarısı mecliste kabul edilmiş ve 2021 Temmuz ayından itibaren devreye girmesi beklenmektedir. Merakla beklenen ÖTV indirimi ile alakalı son olarak alana getirilen açıklamalarda ÖTV indirimi Türkiye Büyük Millet Meclisi Tasarı ve Bütçe Kurulunda kabul edilmiştir. Daha öncesinde 10 bin TL olan ÖTV üst hududu 15 bin TL’ye çıkarılmıştır. ÖTV indiriminden faydalanabilecek araçlar;

  • Hurda teşvikinden faydalanmak için araçların 16 yaşından büyük olması gerekmektedir. Diyelim ki aracınız hurda kategorisinde ancak 16 yaşından küçük. Üzülerek belirtmeliyiz ki, hurda indiriminden faydalanamayacaksınız.
  • Hurda olarak verdiğiniz aracın, alacağınız araç ile aynı kategoride olması bir diğer şart!
  • Her araç için 1 hurda hakkı bulunmaktadır.
  • Hurda teşvikinden yararlanmak istediğiniz aracın, bir bütün halinde olması gerekmektedir.
  • 16 yaş ve üstünde olan binek araba, steyşın vagon tipi araçlar ve panelvan araçlar
  • 16 yaş üstünde olan 10 birey ya da daha çok yolcu taşıyan minibüsler, midibüsler, yük taşımaya mahsus kamyon ve kamyonetler
  • 16 yaş üstünde olan otobüsler, arazi vasıtaları, atv cinsi araçlar ve tır çekicileri, yarı römorklar için çekici araçlar ve pickup vasıtalardır.

Belirtilen 16 yaş üstü vasıtaların hurdaya parçalaması ya da ihraç edilmesi laf konusu olduğu hallerde ÖTV indiriminden yararlanılması olası olmaktadır. Hurda taşıtlara uygulanan ÖTV indirim bilgileri ile alakalı bilgilendirme yazının devamında paylaşılmıştır.

Hurda Vasıta Teşviki 2021
2021 hurda vasıtalarına uygulanan çoğalış 5 bin TL olmaktadır. Vasıta tür ve özelliklerine kıyasla 2021 yılında teşvik 5 bin TL çoğalış göstermiştir. ÖTV teşvikinde farkı tanımlama ve değişikleştirme yetkisinin Bakanlar Heyetinde olacağı ÖTV teşviki daha evvelinde 10 bin TL’ye kadar uygulanmaktayken 2021 yılında 15 bin TL’ye terfi etmiştir. Alana getirilen teşvikin emeli ise otomotiv sektörüne hareket ve canlılık getirmek olan ÖTV indirimleri yanı gizeme devlet tarafınca otomotiv sektöründe muhtelif teşvikler uygulanmıştır. Geçen sene çıkarılan hurda tertip etmesine ait zaman 2021 seneyi sonuna kadar uzatılmış ve hurda vasıtaların satış ve ihraç edilmesi halinde uygulamadan faydalanılacağı yürürlüğe girmiştir.

Hurda Vasıta İndirimi Koşulları
Hurda vasıta indirimi ÖTV uygulamaları 10 bin TL’ye kadar indirimlerde kriterler ve taşıtlarını hurdaya çıkartarak yeni vasıta alan şahıslara uygulanan ÖTV indirim koşulları şunlardır;

  • 46 bin TL’yi aşmayan taşıtlara uygulanan 10 bin TL’lik indirim yeni tertip etme ile matrahı 70 bin TL’yi aşmayan taşıtlara uygulanır.
  • 46 ile 80 bin TL’yi aşmayan taşıtlara uygulanan 8 bin TL’lik indirim yeni tertip etme ile matrahı 70 bin ile 120 bin TL’yi aşmayan taşıtlara uygulanır.
  • 80 bin TL’yi aşan taşıtlara uygulanan 3 bin TL’lik indirim yeni tertip etme ile matrahı 120 bin TL’yi aşan taşıtlara uygulanır.

ÖTV Hurda Vasıta İndirimi Müracaatı
Hurdaya vasıta indirimi başvuru zamanında ilk olarak vasıta üstündeki plaka sökülür ve ruhsatı alınarak notere müracaatta bulunulur. Sürükleme evraklı vasıta müracaatları plakasız olarak yapılır. Noter tarafınca oluşturulacak kayıt ile 7103 rakamlı yasa kapsamına dahil oluşulabildiğini gösteren evraklar başvuru sahibine teslim edilir. Ondan sonra izlenecek süreç şu biçimdedir;

  • Noterden alınan dokümanlar ile birlikte; İl Özel İdaresine, Büyükşehir Belediyesine, ömrünü bitirmiş vasıta merkezleri ya da Hurda İşletmesi Müdürlüğüne başvuru yapılmalıdır.
  • Noterden alınan dokümanlar belirtilen merkezlerden birisine teslim edildikten sonrasında vasıta toplama yerine teslim edilmelidir. Vasıta yürür halde değil ise yönlendirilen çekici ile vasıta alınmaktadır. Vasıtanın motor ve şanzıman eş şekilde önemli parçalarının yerinde olması ve vasıtanın tamlığın korunuyor olması gerekli olmaktadır.
  • Vasıtanın tesliminde sonrasında başvuru sahiplerine 3 suret olmak suretiyle teslim raporu verilmektedir.
    Teslim zabtını alan başvuru sahipleri operasyonlarını başlattıkları notere yeniden giderek operasyonlarını bitirmeleri gerekmektedir.
  • Noter tarafınca vasıta ruhsatına hurdaya çıkmıştır kaşesi basılarak başvuru sahibine teslim istem sonuç dokümanını vermektedir.
  • Hurdaya çıkan vasıtanın hurda onay kaşeli ruhsatı ve diğer belgeleri bitiren bireyler bayilerine müracaat eterek yeni taşıtlarını ÖTV indirimi ile alabilmektedir.
  • Hurdaya çıkan vasıta teslim edilmeden bir tek vasıta ruhsatı ile kanundan faydalanmak olası olmamaktadır.
    Her vasıta için ÖTV indirimi yapılmamaktadır. Vasıta ÖTV indiriminden faydalanmak için kanunlarla tanımlanan koşullara geçim sağlanması gerekmektedir.

Hurda Vasıta İndirimi Alana getiren İşletmeler
Hurda vasıta satmak için informasyon sahibi olmak isteyen şahısların web üstünden araştırma yapmaları olası olmaktadır. Hurda vasıta satışlarında hizmet veren işletmeler ile alakalı yazışma bilgilerine web üstünden erişmek oldukça kolay olmaktadır. Hurda vasıta satılabilecek Türkiye genelinde işletmeler online açtıkları sitelerde vasıta meblağları ve satın alabildikleri hurdalarla alakalı ayrıntılı ayrıntıları paylaşmaktadır.

Hurda Araçlarda ÖTV Pozitif yanları
Hurda vasıta ÖTV indirimi uygulaması milyonlarca vasıta sahibinin yakından ilgilenilmiş olduğu konular içinde yer almıştır. Hurda taşıtlara uygulanan ÖTV indirim avantajları daha önceki taşıtlarını yeni vasıtalarla farklılık yapmak isteyen bireyler için 10 bin TL dene kadar indirimler uygulanarak devam etmektedir. Ekonominin canlanması emeli ile hükümet tarafınca 2021 Mayıs ayında uygulanmaya süregelen teşvikler içinde yer edinen hurda vasıta teşviki ÖTV indirimi olmaktadır.

2021 Hurda vasıta indirimi

Hurda İndirimi 2021 uygulamalarında alana getirilen yeni tertip etmelerin ayrıntılarının resmi gazetede gösterilen oranlarına kıyasla;

  • 46 bin TL meblağında tanımlanan vergisiz tavan 70 bin TL olmuştur.
  • 46-80 bin içinde tanımlanan dilimde vergisiz tavan 70-120 bin TL olmuştur.
  • 80 bin TL’lik üst tavan ise 120 bin TL olmuştur.
  • Hurda teşviki ile birlikte devam etmekte olan ÖTV indirimlerinin 30 Haziran 2021 zamanı haysiyeti ile sona ereceği açıklanmıştır. Hurda vasıta indirimlerinde 2021 uygulaması son zamanı 30 haziran 2021 olmaktadır.

ÖTV Nedir
Özel Tüketim Vergisi muhakkak mahsullerde ve mülkler üstünden eğitim edilen bir tüketme vergisidir. Özel Tüketim Vergisi özetlemek gerekirse ÖTV olarak yazılmakta ve ÖTV uygulaması mülk ve mahsuller üstünden maktu ya da oransal olarak alınmaktadır. ÖTV vergisi Katma Değer Vergisi eş şekilde aynı mülkün her el başkalaşımı esnasında uygulanan bir vergi değildir. ÖTV ödemesi hakkının doğması için mülkün ithal edilmesi ya da üretilen mülkün müşterisine ilk teslimi gerekir. motorlu vasıtalar için uygulanan ÖTV ödemeleri son harcayıcı ismine olmaktadır. Motorlu vasıtalarda vergiyi ödemesi lüzum dinlenen bireyler ithalatçılar ve ilk satıcılar olmaktadır. Kanuna ek 4 ayrı mahsulün tarifelendirmesinde vergilendirme temeline katlanan ÖTV vergi türevleri 4 ayrı tarifeye kıyasla değerlendirilir. Buna kıyasla;

  • Mazot ve yağ vergileri 1 rakamlı tarife olmaktadır.
  • Mazot tüketim vergisi yerine 2 rakamlı tarife olmaktadır.
  • Araç ve daha önceki araç alım vergileri yerine 3 rakamlı tarife olmaktadır.
  • Tütün ve içki türevlerine ve daha önceki Katma Değer Vergisi yerine ise 4 rakamlı tarife olmaktadır.


ÖTV Uygulanan Mahsuller
ÖTV uygulaması ithal edilen ya da satılan bir mahsulün ilk satılmasında ortaya çıkmaktadır. Katma Değer Vergisi’den farkı ilk satışta uygulanması olan ÖTV araçlarda daha evvelleri başlamış olan istihlal vergisi eş şekilde olmaktadır. ÖTV ödemesini vasıtanın son kullanıcısı yerine üreticiler, satıcılar ödemektedir. Motorlu vasıtalarda özel tüketim vergisi ödemesi son harcayıcı ismine yapılır. ÖTV uygulanan mahsuller şunlardır;

Kürk, mücevher ve lüks arabalar, İnsan sıhhatine hasarı olan olan içki ve sigara eş şekilde tekel mahsulleri, Etraf sıhhatine hasar veren fosil atık, benzin ve kömür eş şekilde mahsullere özel tüketim vergisi uygulanmaktadır.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Haberler

To Top