Faydalı Bilgiler

Bugün Emekli Olsaydım Ne Kadar Emekli Maaşı Alırdım?

Bugün ki yazımızda sizlerle beraber bugün emekli olsam ne kadar emekli ücreti alırım sualine cevap verecek ve fikir edineceğiz. Emekli ücreti hesaplama ile ilgili olarak insanların ciddi anlamda araştırma yaptıklarını öğreniyoruz. İnternet üzerinde emekli ücretinizi hesaplayabileceğiniz kapsamlı ve doğru hesap yapan otomatik araçlar olmadığı veya bu araçlar çok sağlıklı sonuçlar üretemediği için bu hesaplama için kullanılabilecek yöntemler ile hesaplamayı sizlerin yapması en sağlıklısı olacaktır.

Emekli ücretlerinin hesaplanmasında devlet tarafından çok sayıda unsur dikkate alınır ve özellikle ön tasarıya çıkan alternatiflerden birisi de emekli ücretinden ziyade prim günleridir. 3600 günden emekli ücreti hesaplama mevzusunda da insanların internet üzerinde araştırma yaptıklarını öğreniyoruz. Ancak yüksek emekli ücreti almak için ne yapılmalı biçiminde inceleyenlerin de suallerine cevap vermek önceliklerimizden birisi olarak üst sıralarda yer alıyor. Hemen bu suallere cevap vererek fikir edinmek istiyoruz.

Yüksek Emekli Ücreti Alabilmek için Neler Yapılmalı?
Devlet, bildiğimiz üzere zaman içerisinde emeklilik modelini tamamen yaşa dayalı hale getirdi ve günümüzde emekli olma yaşı erkekler için 65 yaşına kadar çıkarıldı. Öyle ki sizler, 65 yaşına kadar bir fiil etkin çalışarak çok ciddi bir emeklilik prim rakamına erişebilirsiniz. Yüksek emekli ücreti alabilmek için öncelikli en büyük kriterlerden birisi de prim gün sayınızın yüksek olmasıdır. Misalin siz etkin çalışma yaşamınızda 3600 gün değil 7000 gün çalıştınız ve priminiz bu oranda yattı. Emekli ücretiniz ciddi anlamda çoğalacaktır.

Bununla beraber yüksek emekli ücreti almak istiyorsanız ücretiniz üzerinden sigorta primi yatırılmış olması gerekiyor. Misalin günümüzde minimum fiyat 1600 TL. Ancak sizler 3000 TL ücret alıyorsunuz. Sigorta priminizin de 3000 TL olarak uyuması halinde çok yüksek ölçüde emekli ücreti ile başlarsınız. Devlet memurlarının primleri ücret üzerinden uyuduğu için emeklilik yaşantılarına çok yüksek fiyatlar ile başlayabilirler. Dolayısı ile yüksek emekli ücreti almak bu biçimde daha makul bir hale geliyor.

Emekli Ücreti Hesaplama Nasıl Yapılır?
Bugün emekli olsam ne kadar emekli ücreti alırım sualinin cevabı için emekli ücreti hesaplama yöntemleri ile çok pratik bir biçimde hesaplama yapabilirsiniz. Tabi ki biz size altta sunacağımız bilgiler ile beraber 2020 senesinin aktüel bilgileri üzerinden birkaç alternatif sunacak ve fikir edinmenizi sağlayacağız. SGK prim ödemesi taban ve tavan meblağları 2020 senesinde alttaki gibidir;

YılAlt Sınırı (Taban)Üst Sınırı (Tavan)
20202.943,00 TL22.072,50 TL
20192.558,40 TL19.188,00 TL
20182.029,50 TL15.221,40 TL
20171.777,50 TL13.331,40 TL
20161.647,00 TL10.705,50 TL

SGK primlerinde taban meblağ brüt minimum fiyattır. Tavan meblağ ise brüt minimum fiyatın 2017 senesinden evvel 6,5, 2017 senesinde sonra ise 7,5 katının çarpımı olarak hesaplanır. Emekli ücreti aktüelleme katsayısı da bu anlamda çok ehemmiyetli unsurlardan birisi olarak dikkatleri sürükler. Dolayısı ile bu anlamda devletin SGK resmi internet sitesi üzerinden sunduğu hesaplama taşıtlarını da kullanmak ciddi anlamda anlamlı olabilir. Alttaki linklere tıklayarak bu anlamda zorunlu tüm operasyonları meselesiz bir biçimde yapabilirsiniz.

İşçi (4A) statüsünde çalışanlar 3600 prim gününü doldurmaları durumunda SGK’nın 4A emekli maaşı hesaplama sayfası yardımı ile hesaplama yapabilirler,

Vergi Levhalı (4B-Bağ-Kur) statüsünde olanlar SGK’nın 4B emekli maaşı hesaplama sayfası yardımı ile hesaplamalarını yapabilirler,

Memur (4C) statüsünde olanlar ise SGK’nın 4C emekli maaşı hesaplama sayfası yardımı ile hesaplamalarını yapabilirler.

Yukarıyadaki linklere tıklayarak meselesiz bir biçimde prim gün rakamı ve emekli ücreti aktüelleme katsayısı dahil emekli ücreti hesaplama harekâtını 2020 ve 2021 seneler için yapabilirsiniz. Merak ettiğiniz sualleri yorum alanlarımızdan bizlere iletirseniz sizlere zorunlu bilgileri sunacağız.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Haberler

To Top