Faydalı Bilgiler

Ev Hanımları İçin Emeklilik Şartları Nelerdir?

2021 yılı içerisinde ev hanımlarına emeklilik aramaları sıklaştı ve emekli olmak isteyen ev hanımları ‘Ev hanımları nasıl emekli olabilir?’, ‘Ev hanımları için emeklilik şartları nelerdir?’ gibi sorulara yanıt arıyor. Son yapılan düzenlemeler ile birlikte ev hanımlarınında emekli olabilmesine olanak sağlayan bir yasa tasarı olduğu biliniyor. Peki, Ev hanımlarına emeklilik mümkün mü?

Pek çok kişi sadece çalışan vatandaşların emekli olabileceğini ve emekli maaşı alabileceğini düşünmektedir; ancak günümüz şartlarında çalışmayan ve iş sahibi olmayan kadınların da belirlenen yeni yasa tasarıları ile emekli olup emekli maaşı alma hakları bulunmaktadır.

Maalesef ki iş sahibi olmayan ve çalışmayan kadınlar haklarını tam olarak bilmemektedir. Bununla beraber merak edilen konulardan biri de çalışan kadınların ne zaman emekli olup emekli maaşı alabileceğidir.

Ev Hanımları Nasıl Emekli Olabilmektedir?

Çalışma hayatında hiçbir şekilde yer almamış ve kendi gelirleri olmayan kadınlar emeklilik hakkına sahiptir, ev işleriyle ilgilenen kadınlar için emeklilik tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulmuştur. İlerleyen yaşlarda bir emekli maaşına sahip olmak isteğen kadınlar için oluşturulan yeni emeklilik tasarısı çalışma hayatında hiç yer almamış kadınlar için oldukça avantajlıdır. Bundan sonra çalışma hayatında hiç yer almamış herhangi bir iş yerinde çalışmamış olan kadınlar bile borçlanma yöntemi ile emeklilik hakkına sahip olabileceklerdir.

Yeni tasarıya göre bu borçlanmalar doğum borçlanması, çalışan sürenin borçlanması ve yurt dışında ikamet borçlanması olarak kategorilere ayrılmaktadır. Eğer yaşamları boyunca hiç sigorta girişi yapılmamış ve sigorta primi ödenmemiş bir kadın emekli olmak isterse bu sigorta primlerini kendisinin ödemesi gerekmektedir.

Herhangi bir iş yerinde çalışmayan ve emekli olmak isteğen kadınlar sigorta primlerine her ay düzenli olarak SGK ‘ ye ödemek zorundadır. Bu şekilde çalışmayan kadınlara Sosyal Güvenlik Kurumuna ödemiş olduğu düzenli primler neticesinde emeklilik maaşı bağlanabilmektedir.

Ev Hanımları Emeklilik Başvurusunu Nasıl Yapabilirler?

Herhangi bir iş yerinde çalışmayan ve sigorta girişi olmayıp emekli olmak isteğen kadınların sayısı azımsanacak kadar değildir. Bununla beraber emekli maaşına sahip olmak isteğen ev kadınları düşük prim ödemeleri vasıtasıyla zorlanmadan bu hayallerine sahip olabilmektedirler. Ev hanımı olup emeklilik başvurusu yapmak isteğen ve çalışmayan kadınlar öncelikle yaşamış oldukları ilin vergi dairesine gitmek zorundadır ,emeklilik için atılacak adımların ilki vergi dairesine başvuruda bulunmaktır.

Vergi dairesine gidilip vergi dairesinden “Gelir Vergisi Mükellefi Olmadığına Dair Yazılı Evrak “alınması gerekmektedir. Vergi dairesinden alınan bu evrak ile Sosyal Güvenlik Kurumuna gidilerek isteğe bağlı sigorta giriş bildirgesi formunun doldurulması gerekmektedir. Bu evraklar ile beraber Türkiye Cumhuriyeti kimlik belgesinin fotokopisi ile başvuru tamamlanabilmektedir.

İsteye Bağlı Emeklilik Sigortasından Kimler Faydalanabilmektedir?

  • 18 yaşını tamamlayan tüm bireyler
  • 18 yaşını tamamlayan bireylerin zorunlu sigorta gerektiren herhangi bir iş yerinde çalışmaması gerekmektedir
  • Bir iş yerinde 30 günden az çalışmış olan ve sigorta prim kaydına tam prim ödemesi yapılmayan kişiler de isteğe bağlı sigorta üzerinden emeklilik hakkına sahiptir
  • Sigorta başvurusunda bulunacak olan bireylerin malullük ya da yaşlılık maaşı almaması gerekmektedir
  • Kişilerin zorunlu sigorta kaydı bulunuyorsa ve aktif olarak bu sigorta kaydı kullanılıyorsa bireyler isteğe bağlı sigorta başlangıcı yapamamaktadır

İsteğe Bağlı Sigorta Başlangıcı İçin Neler Yapılmalıdır?

İkamet edilen il ya da ilçedeki Sosyal Güvenlik Kurumuna gidilerek isteğe bağlı sigorta başvurusu gerçekleştirebilmektedir. Başvuru yapmak isteyen bireylerin başvuru sırasında isteğe bağlı sigorta giriş bildirgesini hazırlamaları ve kuruma teslim etmeleri gerekmektedir.

Sigorta giriş bildirgesi üzerinde isteğe bağlı sigorta başvurusu yapmak isteyen bireylerin kimlik bilgileri ve ikametgâh kayıt bilgilerinin olması zorunludur.

Başvuru yapmak isteyen bireylerin başvuru formu üzerinde bulunan SGK sicil numarasını e-Devlet üzerinden öğrenmeleri gerekmektedir. Bu sicil numarasını öğrenmek için şu yönergeler takip edilmelidir: turkiye.gov.tr adresine giriş yapıldıktan sonra ana sayfada yer e- hizmetler bölümünden SGK işlem sayfasını açmalı ve o bölümden 4A sigorta tescil kaydı bölümüne ulaşarak sicil numarasını sorgulamalıdır.

İsteye Bağlı Sigorta Nasıl Yenilenir?

İsteğe bağlı sigortalarını yenilemek isteyen vatandaşların bu doğrultudaki talep dilekçelerini hazırlamaları gerekmektedir. Vatandaşlar hazırlamış oldukları bu talep dilekçesi ile beraber yaşamış oldukları il ya da ilçe de bulunan SGK müdürlüğüne giderek bu dilekçeyi teslim etmelidir. Bu başvurunun yapılmasının ardından sistem otomatik olarak sigorta yenilemesini gerçekleştirmektedir.

İsteye Bağlı Sigorta ile Emekli Olma Şartları Nelerdir?

  • 8.09.1999 yılı öncesinde isteğe bağlı sigorta başlangıcı olan vatandaşlar en az on yıl boyunca sigortalı olmalı ve minimum 3600 günlük prim ödemesi yapmış olmalıdır.
  • 09.09.1999 ile 30.04.2008 tarihleri arasında sigorta başlangıcı olan bireyler 25 yıl boyunca sigortalı olarak kalmalı ve en az 4500 günlük prim ödemelerini yapmış olmalıdır bu vatandaşların emekli olabilmesi için 60 yaşına gelmeleri koşulu bulunmaktadır.
  • İsteğe bağlı sigorta başlangıcı 01.05.2008 ve daha sonrasında olan vatandaşlar, en az 63 yaşında emeklilik hakkını elde edebilmektedirler. Bu vatandaşların emeklilik yaşını tamamlamış olmalarının yanı sıra sonra en az 5400 günlük prim ödemeleri yapmış olmaları gerekmektedir.
  • Ek-5 Tarım sigortası kapsamında sigorta kaydı bulunan vatandaşların ise en az 7200 günlük prim ödemelerini gerçekleştirmiş olmaları gerekmektedir.
  • BAĞ-KUR kapsamında çalışan sigortalı vatandaşlar ise en az 9000 günlük prim ödemesi yapmış olmak zorundadır.
  • İsteğe bağlı sigorta üzerinden emeklilik hakkı elde etmek isteyen ev hanımlarının ise en az 9000 günlük prim ödemesi yapmış olması gerekmektedir.

Ev Hanımları İçin Emeklilik Şartları Nelerdir?

  • İş hayatında hiç yer almamış ve çalışmamış olan ev hanımları için emeklilik başvurusunda bulunabilme koşulları şu şekildedir:
  • Çalışmayan ev kadınlarının adlarına kayıtlı bir vergi mükellefi olmamak zorundadır mükellefi olan ev hanımları bu haktan faydalanamamaktadır.
  • Çalışmayan ev kadınlarının yaşlılık maaşı almamaları gerekmektedir.
  • Çalışmayan ev kadınlarının malûlen emeklilik maaşı almamaları gerekmektedir.
  • 18 yaşını doldurduktan sonra çalışma hayatında hiç yer almamış herhangi bir kurumda aktif olarak sigortalı çalışmamış ev kadınları isteğe bağlı emeklilik hakkından faydalanabilmektedir.
  • Çalışmayan ev kadınlarının bu haktan faydalanabilmek için 50 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir.
  • Bazı ev kadınları geçimlerini sağlayabilmek adına el işçiliği gerektiren örgücülük, pas pas ve havlu yapımı gibi işlerinin satışını bir evrak göstererek kanıtlayıp bu haktan yararlanabilirler.
  • İsteğe bağlı emeklilik hakkına sahip olmak isteyen çalışmayan ev kadınlarının kira geliri gibi gelirlerinin olmaması gerekmektedir kira geliri gibi bir gelirden yararlanan kadınlar bu haktan faydalanamamaktadır.
  • Sigorta başlangıç zamanında iş sahibi olmayan hanımların isteğe bağlı emeklilik başvurusu yaptıktan sonra herhangi bir işe girmiş olmaları emeklilik haklarını bitirmez bu kadınlar sigortalı olarak çalıştıkları süre içerisinde prim borçlarına çalıştırdıkları süre içindeki prim borcundan saydırabilir.

Ev Hanımları Kaç Yaşında Emekli Olabilirler?

Bu yasa tasarısı içerisinde evli olan ve çalışmayan kadınların 25 yıl boyunca evli kalmaları halinde 50 yaşında emekliye ayrılabilecekleri yazmaktadır. Bu kadınlar için emeklilik yaşı 50 yaşını doldurduktan sonra başlar ve çalışmayan ev kadınları 50 yaşından önce emekliye ayrılamaz yani 25 yıl evli kalıp 50 yaşını dolduran kadınlar emekli olabilir.

Ev Hanımları Ne Kadar Emekli İkramiyesi Alabilir?

Yeni yasa tasarısı kapsamında isteğe bağlı emekli olmak isteyen ev hanımlarının aylık emeklilik maaşı 1500 TL olarak hesaplanmıştı. Prim borçlarına ödeyen ve 50 yaşını doldurmuş olan ev kadınları bu maaşı alma hakkına sahiptir.

1500 TL olan emeklilik maaşı tabandan prim ödeyen ev kadınları için geçerli olan maaş tutarıdır.

Ev Hanımları Emeklilik İçin Ne Kadar Sigorta Primi Yatırmak Zorundadır?

Çalışmayan ev kadınları için 2021 yılı sigorta primleri 4B BAĞ-KUR üzerinden hesaplanmaktadır.

Ev kadınları 4B kapsamı dahilinde emeklilik hakkına sahip olabilmektedir, bu nedenle bu kadınlar primlerini 4B üzerinden yatırmak zorundadır 2021 yılında en düşük ve en yüksek sigorta primleri şu şekildedir:

En düşük sigorta primi aylık olarak: 1.068,48 TL

En yüksek sigorta primi aylık olarak: 8.013,60 TL

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Haberler

To Top