Ekonomi

Petrol Fiyatları Yükseldi

Petrol fiyatları cuma günü Asya’da yükselişe geçti. Amerika Birleşik Devletleri’nin yakıt talebindeki artışın devam etmesi sebebiyle İran’ın potansiyel arz artışına dair endişeler sürse de petrolün yükselişini destekledi.

Brent petrol %0,40 artış ile 69,40 $ olarak işlem görürken WTI %0,54 değer kazanarak 67,20 dolara ulaşmayı başardı.

Covid-19 aşı programının Amerika Birleşik Devletleri’nde başarılı bir şekilde ilerlemesi ile beraber yazın tatil sezonu öncesinde yakıt talebinde artış meydana geldi. Amerikan petrol Enstitü ve Amerika Birleşik Devletleri enerji bilgilendirme dairesi ABD ‘nin ham petrol stoklarında düşüş olduğunu raporladı.

ABD, Avrupa ve Çin gibi bazı bölgelerdeki ekonomiler toparlanmaya devam ettikçe yakıt talebi görünümü aydınlanmaya devam ediyor. 27 Mayıs verilerine göre Amerika Birleşik Devletlerindeki ilk işsizlik verileri 406.000’e geriledi. Fakat yatırımcı hissiyatı Japonya gibi diğer ülkelerdeki salgınlardan zarar görmeye devam ediyor. Tokyo ve diğer önemli şehirlerdeki olağanüstü halin 20 Haziran’a kadar uzatılmasına karar verildi.

Öte yandan İran ve diğer dünya güçleri arasındaki görüşmeler Viyana’da izlenmeye devam ediyor. 2015 nükleer anlaşması yeniden yürürlüğe girip İran üzerindeki Amerika yaptırımları kaldırılırsa İran’ın pazara günlük 500.000 ila 1.500.000 varil ek ham petrol sunacağı tahmin ediliyor.

İran’ın bu arz durumu petrol ihracatı üzerindeki kısıtlamaları gevşetmesinin beklendiği bir zamanda ortaya çıkmış oldu.

OPEC+ Bakanları ise 1 Haziran’da yeniden bir araya gelip toplanacak. Yaz mevsiminde yaklaşık olarak 2 milyon varil küresel üretimi tekrar canlandırma planının üçüncü ve son aşaması olup temmuz için planlanan 840.000 varillik artışı onaylamaları bekleniyor.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Haberler

To Top