Kripto Borsalar

Bitcoin ATM Operatörü tutuklandı

Bir bitcoin ATM operatörü, yasadışı bir kripto para birimi değişimi operasyonu yürütmekten iki yıllığına federal hapishaneye gönderildi. Yetkililer, bitcoin de dahil olmak üzere bazı kripto para birimleriyle birlikte 17 bitcoin ATM’sine el koydu.

Yasadışı Bitcoin ATM Operatörü Hapishaneye Gönderildi

Birleşik Devletler Adalet Bakanlığı (DOJ) Cuma günü yaptığı açıklamada, Kaliforniyalı Kais Mohammad‘ın “suçlular için bitcoin ve nakit para aklayan yasadışı ATM ağını işletmekten” federal hapishanede iki yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu.

Yorba Linda sakini geçen yıl Eylül ayında “kendisini lisanssız para aktaran bir işi yürütmekle, kara para aklamakla ve etkili bir kara para aklama karşıtı programı sürdürmemekle suçlayan üç maddeli bir suçlama” karşısında suçunu kabul etti.

Mohammad, Aralık 2014’ten Kasım 2019’a kadar “Superman29” takma adını kullanarak Herocoin‘in sahibi ve işletmecisiydi. DOJ, Herocoin’in %25‘e varan komisyonlar talep eden bir kripto borsası olduğunu ve bunun da “mevcut piyasa oranının önemli ölçüde üzerinde” olduğunu belirtti.

Müşterileriyle genellikle halka açık bir yerde buluşup onlar ile para alışverişinde bulunduğunu, müşterilerin fonlarının kaynağını sorgulamadığını ve bazı durumlarda fonların suç faaliyetlerinden elde edilen gelirler olduğunu bildiğini ifade etti. Adalet Bakanlığı, Mohammad, en az bir Herocoin müşterisinin karanlık ağda yasa dışı faaliyetlerde bulunduğunu biliyordu” dedi.

Adalet Bakanlığı, Muhammed’in kayıt gerekliliğinin farkında olmasına rağmen “Şirketini ABD Hazine Bakanlığı’nın Mali Suçları Uygulama Ağı’na (FinCEN) kasıtlı olarak kaydettirmediğini” söyledi. DOJ, “Etkin bir kara para aklama karşıtı program geliştirmemeyi ve sürdürmemeyi, 10.000 doları aşan dövizler için para birimi işlem raporları hazırlamamayı, müşteriler üzerinde durum tespiti yapmamayı ve tanıdığı müşterilerin dahil olduğu 2.000 doların üzerindeki işlemler için şüpheli faaliyet raporları dosyalamamayı seçti.” diye detaylandırdı.

“Mohammad’in makineleri, bitcoin ATM ağıyla ilgili olarak, müşterilerin herhangi bir kimlik bilgisi gerektirmeden finansal işlem yapmalarına izin verdi ve müşterilerin, düzenleyicilere veya kanun uygulayıcılara şüpheli eylem bildirmeden her biri 3.000 $ ‘a kadar birden çok, ardışık işlem yapmalarına izin verdi.”

FinCEN, Temmuz 2018’de Mohammad ile temasa geçti ve kendisinin sisteme kayıt olmasını sağladı. Ancak DOJ’a göre Mohammad, FinCEN sistemine kayıt olmasına rağmen yasa gereği yerine getirmek zorunda olduğu yükümlülükleri yerine getirmedi.

Mohammad ayrıca, gizli ajanlarla çok sayıda yüz yüze işlem gerçekleştirerek, bitcoin üzerinden nakit alışverişinde bulunmalarına yardımcı oldu. DOJ, “Mohammad bu işlemler için asla bir para birimi işlemi raporu veya şüpheli faaliyet raporu sunmadı” dedi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Haberler

To Top