Blok Zincir

Ford ve Honda’nın da dahil olduğu gruptan dev blokzincir adımı!

Bilindiği gibi elektrik enerjisi ile çalışan araçlara talep her geçen gün biraz daha artıyor. Bu noktada dünyanın lider otomobil üreticileri de pillerin ve akülerin karbon salınımlılarını doğru şekilde ölçebilmek için bir standart belirleme girişimi başlatmış durumdalar. Bu ölçümlerin sorunsuz sonuç vermesi için de blok zinciri teknolojisi kullanılacak.

Elektrikli araç pillerinin yönetimini daha iyi hale getirmek ve çevresel etkilerini de azaltmak maksadıyla karbon salınımını standardın geliştirilmesine öncülük edecek olan organizasyondan oluşan grubun içerisinde Ford ,Honda ,Japon ticaret devi Itochu da yer alıyor. Açık blok zincir hareketlilik inisiyatifi (MOBI)adı verilen organizasyonda bu firmaların yanı sıra 100 şirket daha yer alıyor.

Oluşturulan bu yeni sistemde karbon salınımının güvenilir bir kaydının oluşturulması için blokzincir teknolojisi kullanılacak ,bu işlem esnasında kayıtları saklamak ve paylaşmak için pek çok bilgisayar kullanılmakla beraber cihazlar birbirlerini de kontrol altında tutacak ve birbirlerini de kontrol edecek.

Blokzincir teknolojisinin öne çıkan özellikleri değiştirilemez ve bozulamaz bir yapıya sahip olması bu şekilde kayıt altına alınan verilere müdahale edilmesi de neredeyse imkansız.

Açık blok zincir hareketlilik inisiyatifinin, verileri blokzincire kaydetmek için iki boyutlu bir barkod ve araç içi sensörler kullanmayı düşündüğünü ifade edildi.

Yeni sistemin içinde üretim nakliye, kaynak temini ve patent hakkında da pek çok bilgi ve veri de aşamalara göre ayrıştırılarak kontrol edilecek.

2024 Yılında Yeni Karbon Regülasyonları Geliyor

Bu adımın Avrupa Birliği’nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu’nun 2024 senesinde özellikle karbon salınımı kayıtlarını da içeren bir dizi regülasyon hayata geçirmesi kararıyla beraber geldiği ifade edildi.

Komisyon yeni kararlarla beraber karbon salınımının yanında üretim ,dağıtım, kullanım ve endüstriyel pillerin ortadan kaldırılması gibi aşamaları da denetime tabi tutacak.

Açık blok zincir hareketlilik inisiyatifine (MOBI) Mart ayında dahil olan Avrupa Komisyonu’nun bu standartları kısa bir zaman dilimi içerisinde onaylanması bekleniyor.

Bilindiği gibi elektrikli araçların çevre üzerindeki etkisi geleneksel araçlara göre çok daha az otomobillerin sera gazı emisyonlarının yaklaşık %50 sini oluşturuyor.

Açık blokzincir hareketlilik inisiyatifi (MOBI) içerisinde bulunan dört otomobil üreticisi yılda toplam 20 milyona yakın otomobil üretiyor ve bunlar da piyasanın yüzde yirmisine tekabül ediyor.

Volkswagen ‘e Karbon Salınımı Sebebiyle Bir Milyar Euro Ceza Kesilmişti

Herkesin bildiği gibi Alman otomobil devi Volkswagen ,2007 2015 yılları arasında karbon salınımını olduğundan düşük gösteren bir yazılım nedeniyle 1 milyar Euro ceza almıştı.

Ve bu noktada Alman devinin tam 10 milyon hileli yazılıma sahip aracı sattığı ortaya çıkmıştı şirket ortaya çıkan bu olayı kabul etmiş ve temyiz mahkemesi ne başvuru da bulunmamıştı.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Haberler

To Top